segueix-nos a facebook

miércoles, 1 de junio de 2011

6 preguntes que el banc t'hauria de respondre

La crisi econòmica ha desemmascarat l’activitat especulativa de la banca arreu del món. Els bancs convencionals donen préstecs o formen part d’empreses amb l’objectiu d’aconseguir una màxima rendibilitat amb els nostres diners. Pregunta:


1. Amb els meus estalvis es finança la guerra? 14 bancs espanyols estan implicats financera i econòmicament en 19 de les principals empreses fabricants d’armes controvertides i prohibides que causen centenars de milers de morts de civils a tot el món. Aquest és el punt de partida de l’informe Negocis Bruts. Bancs espanyols que financen armes controvertides que destaca també que les bombes de dispersió MAT-120 fabricades per l’empresa espanyola Instalaza el 2007 i usades per Gaddafi per bombardejar Misrata a Líbia, van ser finançades per almenys 8 bancs espanyols.

2. Amb els meus diners s’especula amb la fam i la vida de les persones?
Catalunya Caixa ha llançat un nou dipòsit financer anomenat 100% natural. Eines financeres com aquesta contribueixen a l’especulació alimentària i l’increment desmesurat del preu dels aliments, un increment que té conseqüències per als consumidores/es de tot el planeta però de manera especial empeny a la fam i a la pobresa als sectors més vulnerables de la societats. L’especulació alimentària ha estat identificada com una de les causes més importants de la crisi alimentària actual per entitats com el Banc Mundial, les Nacions Unides, la FAO o UNICEF.

3. Si eres caixa i et converteixes en banc, seguiràs fent obra social? Difícil de respondre. El que sí sabem és que actualment les caixes d’estalvis dirigeixen fins a un 50% dels seus beneficis de cada any cap a l’obra social, tot i que durant els darrers anys s’ha situat en un 20% ja que s’ha anat reduint a causa de la crisi. L’historiador Francesc Cabana ha declarat al periòdic Avui: “Si les caixes esdevenen bancs, amb l’obra social faran el que vulguin, de forma discrecional, perquè els bancs, per definició, no fan obra social, i la fórmula de les fundacions esdevindrà finalment fatal, si observem el cas italià, en què l’acció social d’aquestes entitats ja es limita a unes quantes exposicions de pintura a l’any”.

4. Què fas amb els meus fons de pensions?
En economia, l’especulació és el conjunt d’operacions comercials o financeres que beneficiant-se de les fluctuacions del seu preu per obtenir lucre i negoci. L’especulador col·lectiu més gran del món, segons l’economista Arcadi Oliveres, és diu de nom Fons i de cognom Pensions. Per especular es necessita un fons de diners estable, i això és el que s’aconsegueix amb la quantitat de diners que molta gent va abonant mensualment i que no podrà tocar fins que es jubili, els bancs saben que poden comptar amb aquells diners durant anys per poder jugar a la compra-venta especulativa, encara que això impliqui destruir el medi ambient, a banda del que ja s’ha comentat anteriorment.
5. Què em podria passar si no puc seguir pagant la meva hipoteca? Entre 2007 i 2011 es produiran prop de 500.000 execucions hipotecàries a l’estat espanyol. Hi ha moltes famílies que no poder pagar la hipoteca o a punt de deixar de pagar-la. Moltes estan ja en fase d’execució hipotecària, de manera que poden ser desnonades en breu. La regulació del sistema bancari espanyol fa que no només corrin el risc de quedar al carrer, sinó també de mantenir part del deute, ja que ara els bancs estan taxant les mateixes habitatges a preus inferiors. Segons STOP deshaucios, van ser els bancs els que van facilitar i atorgar hipoteques tot i que moltes persones no eren subjectes de crèdit i tenien uns ingressos baixos: sobrevalorant la taxació de l’habitatge, inflant el preu i augmentant així el deute contret. Al mateix temps, Arcadi Oliveres afirma amb rotunditat, que per cada persona sense sostre que hi ha actualment al carrer de Catalunya existeixen 100 pisos buits per especular.

6. Què puc fer per assegurar-me que només inverteixes en projectes sostenibles per al medi ambient i les persones?
Demana-li, insisteix-li o obre’t un compte a la banca ètica. Triodos Bank és un banc europeu independent amb 29 anys d’experiència en banca ètica. Desenvolupa un model de negoci bancari basat en la transparència i que combina la rentabilitat financera (generant interessos i beneficis) amb la rentabilitat social i mediambiental. A més, es poden treure diners de tots els caixers vinculats a la xarxa 4B. Fiare és una entitat regulada, controlada i supervisada per les autoritats públiques. De moment només fa gestió d’estalvis i concessió de préstecs però aspira a poder oferir més productes, com ja fa Triodos Bank. També existeixen altres entitats financeres de banca ètica en l‘àmbit català, estatal o internacional com COOP57, el Grameen Bank, la Banca Popolare Ética, el Okicredit o Acció Solidària contra l’atur. Si en coneixes més, digues-nos-les i les afegim a aquest llistat.

Què pots fer?


1.- Informa’t sobre els secrets dels bancs espanyols mitjançant aquesta campanya internacional i també sobre les possibilitats que tenim per sortir de la crisi segons Arcadi Oliveres.

2.- Suma’t a la campanya Banca limpia de Setem.

3.- Des Veterinaris sense Fronteres, Mundubat i COAG t’animen a que subscriguis aquesta petició reenviant al director general de
Catalunya Caixa que no especulin amb l’alimentació.

4.- Suma’t a la campanya
STOP deshaucios i coneix les propostes de Cajtivistas.

5 .- Suma’t a la campanya Per què tots som Islàndia? i exigeix al govern l’aplicació de la Taxa Tobin a les transaccions financeres, sumant-te a la reivindicacions d’ ATTAC.

6.-
Pregunta al teu banc, informa’t sobre la banca ètica, aclareix dubtes i desmunta tòpics. Escolta les tesis d’Arcadi Oliveres sobre la conveniència de nacionalitzar els bancs que hagin rebut ajudes públiques.

No hay comentarios:

Publicar un comentario